Dit is deel 2 van blog: Trauma  inzicht in jouw innerlijke kracht.
Heb je deel 1 nog niet gelezen kan je dat hier doen: deel 1 Trauma  inzicht in jouw innerlijke kracht.

De fases van trauma

Erkenning

Het is belangrijk dat je erkent dat je het trauma daadwerkelijk hebt beleefd en dat het een trauma is.

Stabilisatie

De flasbacks/herinneringen zijn uit het verleden. Het is gebeurd en je hebt het overleefd. De gevoelens die de boventoon voeren horen bij het trauma dat is normaal.

Verwerking

Door de trauma’s te verwerken krijg je inzicht. De snelheid van verwerken is bij iedereen en bij elk trauma anders. Snelheid is dus niet belangrijk, zorgvuldigheid wel. Vergelijk je niet met anderen maar neem hanteerbare stappen in je proces. Laat je begeleiden door een professional, die je vanuit veiligheid en ervaring kan ondersteunen. De gebeurtenis hoeft niet altijd volledig herbeleefd worden, dus je hoeft je echt niet altijd eerst slechter te voelen voordat het beter wordt. In mijn ervaring is het zelfs vaker zo dat tijdens en meteen na de sessie de behandeling als bevrijdend wordt ervaren.

Integratie

Door inzicht en verwerking kan je de ervaring integreren in je leven. Zo geeft het je de ruimte om in vrijheid je eigen keuzes te maken, omdat je niet meer wordt tegen gehouden door je reacties op trauma’s. Door het (onder begeleiding) aan te gaan, geeft elk trauma mogelijkheid tot groei.

Afbeelding van ElasticComputeFarm via Pixabay 

De impact van trauma

Trauma slaat figuurlijk een deuk in hoe je het leven ervaart. De impact is niet alleen lichamelijk, maar laat ook zijn sporen na in onze geest, in onze emoties, in ons vermogen om vreugde en intimiteit te ervaren en zelfs in ons gezondheidsgestel en immuunsysteem. Daarnaast raakt het dus ook de mensen om ons heen. Door bijvoorbeeld emotionele afwezigheid, door woede uitbarstingen, door depressies of verslavingen door/bij de getraumatiseerde. Dit zijn dan weer trauma’s die opgebouwd worden in de levens van degene die je dierbaar zijn.

Hoe heftiger de gebeurtenis waarin een trauma is ontstaan, hoe intensiever de weg naar herstel. Maar om je gerust te stellen: er is altijd een weg naar herstel!

Vaak hebben we de neiging om nare ervaringen/herinneringen zo ver mogelijk weg te stoppen en te doen alsof er niets gebeurd is. Het kost alleen heel veel energie om onder die omstandigheden ‘normaal’ te blijven functioneren, met vaak enorme angst en schaamte onder de oppervlakte. Het is alsof je een bal onder het water wilt houden. Je kan nooit één moment verslappen/ontspannen omdat je altijd kracht op de bal moet blijven uitoefenen. Doe je dat niet dan schiet hij met een enorme kracht naar boven. Vaak volledig onverwacht en op onmogelijke momenten.

En hoe graag we ook willen doorgaan alsof er niets aan de hand is, het kan niet. Onze hersenen staan in de overlevingsstand. Tenminste, dat deel van de hersenen dat ver verborgen ligt onder ons rationele brein. Dat deel dat heel makkelijk weer geactiveerd wordt door de kleinste aanwijzing voor gevaar. Met het gevolg dat onaangename gevoelens, intense fysieke gewaarwordingen en impulsief (agressief) gedrag als een golf over je heen rolt. Dit geeft een intens machteloos gevoel.

De impact van een trauma is niet altijd direct zichtbaar of aanwezig. Zeker ook door die neiging om het weg te stoppen. Als we last hebben van een trauma zijn de levensenergie en de negatieve emoties zo nauw met elkaar verbonden, dat we ze niet goed uit elkaar kunnen houden. Het kan zich dus pas veel later openbaren. Het is dan lastiger om te achterhalen waar het vandaan komt en aan welk trauma dit vastzit. Trance maakt dit overigens makkelijker. Dit is een ontspannen moment van zijn, waardoor je in contact kan komen met de onderbewuste. Tijdens trance ga je terug naar de belevenis waar het trauma aan gekoppeld is.

 

Nieuwsgierig naar wat trance precies is? Lees dan mijn blog: Trance is eng? Of toch niet? – Of klik hier voor de video.

Acceptatie, vergeving en je omgeving

Acceptatie en vergeving zijn hele krachtige tools in je helingsproces. Acceptatie, omdat het niet jouw schuld is wat er is gebeurd. Je hoeft jezelf dus niets kwalijk te nemen. En vergeving doe je niet voor een ander maar voor jezelf. Dit creëert ruimte voor jouw proces.

Ook liefdevolle steun van je familie of andere dierbaren kunnen belangrijk zijn voor een goed resultaat. Je wordt gedragen en hoeft het niet alleen te doen. Je kan in veiligheid je proces doorleven. Dus probeer iemand in vertrouwen te nemen die je tijdens deze mooie reis kan steunen en spiegelen. Dat maakt het gewoon zoveel fijner.


Afbeelding van 
J. Ketelaars via Pixabay

Traumatische symptomen

Doordat je het ontstaan van trauma niet (her)kent, herken je de symptomen vaak ook niet goed. 10-15% van de volwassenen heeft last van paniekaanvallen, onverklaarbare angsten of fobieën. 75% van deze groep krijgt het etiket psychosomatisch opgeplakt omdat er geen fysieke oorzaak wordt gevonden. Vaak hebben ze te horen gekregen dat ‘ze er maar mee moeten leren leven’. Ga er maar aan staan…

Depressie, angsten en zenuwziekten hebben vaak een trauma-oorsprong. Dit kan jaren sluimeren en ineens de kop op steken in een stressvolle periode of bij een losstaand incident. Zonder liefdevolle en veilige steun van dierbaren of vertrouwelingen kunnen deze symptomen versterken. Als dit jaren blijft sluimeren, is het logisch dat je niet meer het verband kan leggen tussen het trauma en de klachten. En zeker niet als de oorsprong een opgebouwd trauma is.

Het trauma effect op lichaam en geest

Vreemde, schijnbaar onverklaarbare symptomen, kunnen de basis zijn van een traumatische ervaring die je je niet eens meer herinnert. Je bent daarin niet de enige. En je bent ook niet gek. Dit is een normale reactie van je lichaam en geest. Dit is een beschermingsmechanisme dat in werking treed. Het helpt je om te overleven totdat je in staat bent om het trauma en de gevolgen aan te pakken en te verwerken. Verwerk je het zowel lichamelijk als wel geestelijk, dan zal dit een diepgaand inzicht en genezing opleveren.

Uit onderzoek blijkt dat trauma je zelfs op fysiek niveau kan veranderen. Deze 3 zijn daarin de belangrijkste:

  1. Herkalibratie van alarmsystemen van de hersenen
  2. Toename stresshormoonactiviteit
  3. Wijzigingen in het systeem dat relevante- en irrelevante informatie onderscheid

Getraumatiseerde mensen zijn overmatig waakzaam voor dreiging waardoor ze minder spontaan in het leven staan. Het is duidelijk dat door deze veranderingen in hun hersenen, ze niet in staat zijn te leren van hun (trauma gerelateerde) ervaringen. Dat heeft dus niets met wilskracht of karakter te maken.

Dit kan zich uiten in (deze kunnen in verschillende fases zich aandienen):

  • Woede, schaamte, hyperactiviteit, moeizaam contact met anderen, vermijdingsgedrag
  • Nachtmerries, concentratieproblemen, herbeleven gebeurtenis/flashbacks
  • Hoge mate van stress, vermoeidheid, prikkelbaarheid, spanningsklachten, onbegrepen voelen
  • Isolement, relatieproblemen, verslavingen
  • Verminderde prestaties op werk, school of anders
  • Extreme gevoeligheid voor licht en geluid
  • Verminderd vermogen om met stress om te kunnen gaan
  • Slaapproblemen
  • Buitensporig of sterk verminderd seksueel gedrag
  • je aangetrokken voelen tot gevaarlijke situaties
  • onmogelijkheid om anderen lief te hebben, te verzorgen of verbinding met ze aan te gaan
  • angst om te sterven, gek te worden of om kort te leven
  • extreme of sterk verminderde emotionele reacties
  • lichamelijke klachten zoals problemen met immuunsysteem, verstoorde werking schildklier, chronische vermoeidheid
  • psychosomatische klachten zoals chronische hoofd-, rug- of nekpijn, astma, spijsverteringsproblemen
  • depressie, gevoelens van naderend onheil, onverschilligheid, vervreemding of afzondering, verminderende belangstelling om te leven (‘levend dood’ zijn)

Dit is nog maar een greep uit alle symptomen. Maar ze hoeven niet je leven over te nemen. Zeker niet! Er zijn nieuwe technieken en mogelijkheden om de schade te beperken en zelfs te herstellen.

Dus twijfel je of jouw symptoom een traumatische oorsprong heeft, check het bij een professional.

Manieren om te beperken en/of herstellen:

  1. Van buiten naar binnen (praten en opnieuw verbinden met anderen om het trauma op deze manier te verwerken)
  2. Meditatie gericht om misplaatste alarmreacties stop te zetten
  3. Van binnen naar buiten (het lichaam de mogelijkheid geven ervaringen op te doen die op een diep en intuïtief niveau inzicht geven)

Welke manier geschikt is voor jou, hangt af van jouw situatie en van het trauma. Alle drie kunnen zonder grenzen ingezet en gecombineerd worden. Duidelijk is wel dat als de impact van het trauma groot is, je er verstandig aan doet om professionele hulp in te schakelen.

Het heeft namelijk niets met wilskracht of karakter te maken of je wel of niet in staat bent het zelf te doen. Het is je lichaam die dit blokkeert. En zelf aan de slag gaan met een trauma wat je niet begrijpt, kan meer schade veroorzaken dan dat het iets oplost.

Hoe kan ik de negatieve impact van een trauma verminderen?

Een trauma ontstaat, zoals eerder genoemd, vaak in je vroege jeugd. Daar kan je over het algemeen geen herinneringen meer van oproepen. Als het trauma later in je leven is ontstaan kan je die herinneringen meestal wel oproepen, maar wil je dit vaak niet en stop je ze liever weg.

Tijdens een traumatische ervaring hebben de hersenen de neiging de registratie hiervan op te splitsen in tweeën:

  1. Herinnering
  2. Emotie

Wat je dus wilt bereiken met heling van een trauma, is de herinnering combineren met de emotie. Hierdoor kun  je de belevenis in het geheel ervaren en verwerken. Door inzicht in de ervaring, hoe je ermee bent omgegaan en wat je hebt vastgezet, kan je het verwerken en loslaten.

Maar wat als het trauma is ontstaan op hele vroege leeftijd? Op een leeftijd dat je die herinneringen niet meer kan oproepen? Die ervaring is niet weg, maar ligt verborgen in je onderbewuste. Met behulp van trance kun je de ervaring/herbeleving/herinnering wel bereiken en verwerken. Trance zorgt voor toegang tot je onderbewuste. Dat deel waar alle herinneringen opgeslagen liggen.

 

Nieuwsgierig naar wat trance precies is? Lees dan mijn blog: Trance is eng? Of toch niet? – Of klik hier voor de video

Maar ik kan het niet!

In je dagelijkse leven kan de chaos je (weer) overspoelen. Maar de rust, de veiligheid, de verbondenheid en het (zo veel mogelijk) zonder oordeel te kunnen zijn, zit in jezelf. Dit noem ik je heilige innerlijke plek. Daar kan je altijd naar terug! Ook al raast de chaos om je heen. In het moment van ‘naar binnen gaan’ kan je alles weer vinden wat je nodig hebt.

 

Het je die heilige innerlijke plek nog niet gevonden? Dan kan een meditatie daarbij helpen. Via deze link kan je de meditatie vinden.

Wanneer is er sprake van herstel?

Zoals eerder aangegeven; er is altijd herstel mogelijk. Sterker nog, elk trauma geeft gelegenheid tot groei. Dus als je zo ver bent om aan de slag te gaan met jezelf, komt herstel elke keer weer een stapje dichterbij. En je zal merken dat je ook hier sterker uit komt. En dat er zelfs prachtige persoonlijke groei mogelijk is. Een lichter leven wat meer in balans is en waardoor je niet geleefd wordt, maar waar jij aan het roer staat.

Je bent hersteld als je je beter voelt en niet meer beperkt wordt door je reacties op je trauma. Dan ben je écht vrij om je leven te leven zoals je dat wilt, zonder belemmeringen.


Afbeelding van 
Ben Kerckx via Pixabay     

Wel of niet aanpakken?

Ook al heb je één (of meer) trauma’s en draag je enorm veel pijn, verdriet en verlies met je mee, kan je toch een heel succesvol leven leiden. Dus waarom zou je het dan aan willen pakken? Wat geeft jou dan het recht om dit te willen?

Nou gewoon, omdat je het waard bent.

Omdat je zelf mag bepalen of je meer uit het leven wilt halen of niet. Omdat je zelf mag bepalen of je je leven anders wilt indelen. Omdat je zelf mag bepalen dat je dingen anders wilt, zodat je leven beter bij je past. Omdat je zelf mag bepalen of de kwaliteit van je leven beter kan en hoe gelukkig je wilt zijn.

Het verwerken van je trauma’s en het doorbreken van je niet ondersteunende patronen zorgt ervoor dat je in vrijheid deze keuzes kan maken. Je kunt onderbewuste belemmeringen/beperkingen loslaten, net als die stemmetjes in je hoofd die je tegenhouden.

 
Foto: Richard Verdegaal fotografie

Heb je liever het hele e-book compleet?
Download hier dan het volledige e-book!

Disclaimer
De informatie in dit e-magazine is gebaseerd op mijn interpretatie van de informatie verkregen uit boeken, mijn opleidingen, trainingen, eigen ervaringen, etc. Het is  ook gebaseerd op informatie verkregen uit wetenschap, waarvan voortschrijdende inzichten en resultaten continue veranderen. Ik heb weloverwogen en naar eer en geweten de bovenstaande informatie verwerkt in dit e-magazine omdat ik een enorm belang hecht aan informatievoorziening voor je eigen proces.  Daarnaast vind ik professionele inzet bij trauma essentieel. Belangrijk is dat je altijd bij jezelf te rade gaat of het kloppend voelt wat je leest. Ga niet met je trauma aan de slag als je de gevolgen niet kan overzien en zoek bij twijfel professionele hulp.

Bronnen
Kolk, B. V. A. (2016). Traumasporen: het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen (Dutch Edition) (01 editie). Uitgeverij Mens!
Levine, P., & Majoor, H. (2019). De tijger ontwaakt (elfde druk editie). Altamira.
Rothschild, B. (2019). Trauma: herstel in eigen hand (1ste editie). SWP.