EMDR  

Wat is dat?

EMDR is een therapie voor mensen die last houden van de gevolgen van een schokkende gebeurtenis. Je kan denken aan ongevallen, geweld, seksueel geweld/problematiek, faalangsten, verslavingen, gewelddadige beelden uit vorige levens. Maar eigenlijk is het toepasbaar op alle mogelijke zaken waar je heftige gevoelens bij hebt en waarvan die gevoelens/beelden je in de weg zitten in je dagelijks leven. Deze therapie, die met oogbewegingen of door middel van piepjes in je oor je van nare gevoelens afhelpt, wordt al toegepast bij trauma’s. EMDR is een therapie waar veel minder bij besproken wordt. EMDR wordt dan ook steeds meer toegepast in de complementaire geneeskunde in plaats van alleen door psychologen.

Wanneer zet je EMDR in?

Als je vastloopt in de verwerking van een trauma of pijnlijke ervaring zal je je minder goed voelen, je anders gedragen, anders denken en anders reageren op je omgeving. Soms merk je dit zelf maar soms zal je omgeving je dit ‘moeten’ vertellen omdat je het niet in de gaten hebt. Het niet verwerken van een trauma of pijnlijke ervaring kan ervoor zorgen dat je angstige gedachtes krijgt, nachtmerries, flashbacks of andere (lichamelijke) klachten.

 

Hoe gaat een sessie?

De therapeut zal aan je vragen om terug te denken aan de gebeurtenis. Inclusief alle beelden, gevoelens en gedachten die daar bij horen. Op deze manier krijgt de therapeut een goede indruk van wat er gebeurd is. Daarna wordt het verwerkingsproces op gestart. De client haalt de gebeurtenis weer voor de geest en concentreert zich op het op dat moment heftigste beeld, met alle bijbehorende gevoelens en gedachten. Maar nu wordt er afleidende stimuli ingezet. Dit kan door middel van de vingers voor de ogen heen en weer te bewegen, door piepjes op de oren, door op de knieën te tikken, op de handen te tikken of doordat er een lichtbalk ingezet. Iedere therapeut heeft zijn eigen voorkeur en zal dat inzetten wat het beste bij hem of haar past. Of er wordt na elke set afleiding rust genomen of de sets gaan door totdat je verandering ervaart. Ook dat verschilt per sessie en per therapeut. De therapeut vraagt regelmatig welke gevoelens en emoties er boven komen. Meestal komt er een hele stroom aan gedachten en beelden op gang. Als client focus je je op de meest opvallende veranderingen en daarna zal er een nieuwe set stimuli gestart worden.

Aan het einde van de sessie zal de therapeut checken of de heftigheid van  beelden, gevoelens en gedachten zijn afgenomen en/of op een andere manier zijn veranderd.

Wat levert het op?

De sets (aantal sessies) zullen er langzaam maar zeker voor zorgen dat de herinnering zijn kracht en emotionele ladingen verliest. Het wordt makkelijker om aan de gebeurtenis terug te denken. De effecten zorgen er dus voor dat het steeds minder in de weg zit in je leven en je het steeds meer een plek kan geven.

Iets voor jou?

Ben je bereid kritisch naar zichzelf te kijken ook al is dat niet altijd leuk? Je eigen problemen aan te pakken ook al is dat soms best pittig? En 100% eigen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven? Dan help ik je graag.

We plannen eerst samen een intake in zodat we je problematiek, je patronen en je achtergrond (waar nodig) in kaart kunnen brengen en om een plan op te stellen. Dit plan kan 1 sessie zijn of eventueel een (mini)traject. Ook stemmen we af of we een goede match zijn. Beiden moeten namelijk het vertrouwen hebben dat we een goede combinatie zijn. Anders werkt het niet. Hebben we beiden een goed gevoel dan spreken we de sessie af (op dat moment of een aantal dagen later). 

“We veranderen niet wat er is geneurd.
We veranderen hoe we ermee om gaan”.

– Ritska