Wat is mediteren?

Volgens Wikipedia is meditatie een vorm van spirituele oefening. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord “meditari” dat nadenken, overdenken betekent. Vele religies en geloofsstromingen kennen de meditatie in een of andere vorm. In de 20e eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming.

Waar is het goed voor?

Ik dacht heel vroeger altijd dat dat alleen maar door monniken werd gedaan. Zittend onder een boom op zoek naar verlichting. Ik kende mediteren namelijk helemaal niet van huis uit. Maar tijdens een cursus mindfulness kwam ik erachter dat mediteren daar een groot onderdeel van is. Dat het helpt tegen stress, somberheid en slapeloosheid.  Met meditatie traint je je aandacht. Om zich te richten op 1 ding. Je ademhaling bijvoorbeeld. Of op de woorden van de geleide meditatie, je emoties of gedachten. Het is ook dé manier om te ontspannen, om relaties te verdiepen, meer balans te ervaren en om gelukkiger te zijn. En het is zelfs goed voor je immuunsysteem.

Meditatie is het in verbinding zijn met ons innerlijke universum.

– Ritska

Hoe kan het dat het zo goed voor je is?

Meditatie zorgt ervoor dat je in aanraking komt met je kern. Met je authentiek zelf. Waar je diepste verlangens en je kracht genesteld zit. En door vaker in contact te komen met dit diepe stuk van jezelf kun je deze verlangens steeds beter herkennen en de kracht steeds beter inzetten. Je maakt contact met je intuïtie en met dat stuk waar zich geen oordeel of veroordeling bevindt.

Als het zo goed voor je is, waarom mediteren we dan niet massaal?

Nou omdat het best inspannend is. En we denken vaak dat we het niet kunnen. Maar ook omdat niet iedereen in contact wil komen met die diepere authentieke zelf. Omdat ze bang zijn voor wat ze vinden. Of omdat ze niet in staat zijn daar te komen omdat ze dat deel van zichzelf hebben afgesloten. Er worden veel excuses gebruikt om niet eens te beginnen.

 

 Herken je jezelf? Dan is deze toolkit wat voor jou!

“Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf weer helder”

– Lao-Tse